Positiva siffror.

Det finns ungefär en miljard överviktiga människor i världen, och ungefär 800 miljoner undernärda.
Därmed har världen för första gången fler överviktiga än undernärda.

Givetvis kommer övervikten framställas som ett stort problem, och det är den säkert också, men den är ett tecken på ökad rikedom och trots allt resultatet av människors mer eller mindre frivilliga val. Hunger, däremot, det tvingas man in i. Låt oss hoppas att de 800 miljonerna blir stadigt färre.

2 Thoughts on “Fler överviktiga än hungriga

 1. Det som alltid förvånar mig är att det är de fattiga i ett samhälle som är överviktiga. Eller snarare att de rika mycket sällan är det. Om man plottar vikt mot lön kanske det blir mycket låg lön mot mycket låg vikt, och sen ganska låg lön mot mycket *hög* vikt, och sen går vikten ner igen…

 2. Erik Starck on 2006-8-18 at 23:05:23 said:

  Fast det är ju inte så att kalori-innehållet i mat har något samband med priset. I så fall att fet, onyttig mat är billigare att producera än nyttig.

  Det finns massor av anledningar till varför folk äter vad de äter, men annars kanske det finns ett visst samband:
  – att hålla sig i form kräver hårt arbete och disciplin (och tur med generna)
  – att tjäna pengar kräver hårt arbete och disciplin (och tur rent allmänt)

  Krasst och cyniskt måhända. Säger jag att alla överviktiga fattiga är lata och odisciplinerade? Nja, så enkelt är det nog inte, men jag tror på att människor i grunden är ansvariga för sina egna liv och att detta ger avtryck i statistiken. På individnivå säger det dock inte så mycket. Stenbeck var ingen hälsomänniska direkt.

  Nu tror jag dock att den värsta övervikts-hysterin är just det: en hysteri. Fetma har blivit en av våra värsta “sjukdomar” (vad är en sjukdom egentligen?) därför att alla andra sjukdomar “före den i listan” utrotats.

  Lyckas vi sänka dödstalen för De Tre Stora: cancer, hjärtinfarkter och stroke så kommer en ännu högre andel människor dö av övervikt och det kommer att skrivas ännu fler varningsartiklar om den farliga fetman.

  Om det enda jag behöver oroa mig över på min 110-årsdag är några kilos övervikt så tror jag att jag kan leva med det. Gravitationen på Mars lär göra det lite lättare i alla fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation