Har noterat bara de senaste dagarna att bilder som är uppenbart tagna med en mobiltelefon syns på både Expressens och Aftonbladets webbsajter. Just nu pågår en presskonferens om Folkpartiets presschef och spionskandalen och bilden därifrån har den karaktäristiska mobilbildsgrynigheten och dåliga kvaliteten. Det samma gäller Aftonbladets bild.

Kolla på Expressens bild, hur fotograferna längst fram med sina vita Canon L-objektiv (dyra) smattrar iväg bilder av teknisk toppkvalitet från sina systemkameror (nästan lika dyra). Ändå blir det den korniga mobiltelefonbilden som hamnar på förstasidan på webben. Den går ju att mms:a eller emaila direkt. Uppenbarligen går hastighet före kvalitet.

Jag hoppas att kameratillverkarna lyssnar. Vore mycket trevligt med en internetuppkopplad systemkamera. Stoppa gärna in en GPS också när ni ändå håller på. Jag hade köpt direkt.

5 Thoughts on “Mobilkameror för journalister: hastighet vinner över bildkvalitet

 1. Nikon tillverkar redan systemkameror med WLAN inbyggt, tyvärr bara med löjligt knäckbar WEP-kryptering och inte WPA-PSK om jag förstått saken rätt. Så hade någon av tidningarna varit framåt hade det funnits en högkvalitativ bild nästan lika snabbt.

 2. Erik Starck on 2006-9-5 at 16:37:50 said:

  Jaså, vilken modell är det?
  Hur som helst vet man ju att alla riktiga journalister föredrar Canon. 😉

 3. Erik Starck on 2006-9-5 at 16:40:14 said:

  …sen är WLAN än så länge lite för bökigt att koppla upp sig med så ett 3G-kort vore mer smidigt.

 4. Tillbehör till D2H, D2Hs och D2X. Ja, som det är då behöver man ju en dator med 3G-kort i närheten som synkar mot centralredaktionen men ska man ändå ha en reporter på plats som skriver så blir det ju inget extra att släpa med sig.

 5. Och med min Canon A1 måste jag vara en riktig fotograf 🙂 Gammal hajtäck (vi snackar 1978 med visning av inställningsdata i sökaren med härliga röda sjusegmentssiffror) är roligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation