Att drabbas av globaliseringen

Dennis har hittat en underlig formulering på SVTs webb. Rubriken till texten är “50 länder drabbas av globaliseringen”. Hurdå “drabbas” undrar man? Jo:

I dessa länder bor tolv procent av världens befolkning med de nås bara av två procent av de globala investeringarna, som i t ex Mauretanien och Gambia. Två orsaker är bl a ökenutbredning och protektionism.

Alltså: de “drabbas” av globaliseringen genom att inte få vara del av den! En annan kanske skulle ha skrivit rubriken att de “drabbas av protektionism” istället, för det är ju det texten säger, men tydligen är detta inte en historia SVTs journalister vill berätta.

Sådana här små knivstick mot kapitalismen och globaliseringen ser man ofta. Med sådan logik är det såklart omöjligt att lyckas med något, så fort inte alla får det exakt lika mycket bättre exakt samtidigt så “drabbar” det alltid någon.

Uppdaterat: Dagens Nyheter (som tydligen ska vara en liberal tidning) har en längre artikel om samma sak:

“Globaliseringens följd har varit att världens mest underutvecklade länder halkat efter ännu mer, visar en ny FN-rapport.”

Det här är ett så fantastiskt sätt att vinkla en nyhet på att man måste beundra de som skriver rubrikerna något. Man har verkligen försökt vaska fram en negativ vinkling på det faktum att allt fler länder blir allt rikare tack vare en ökad globalisering. Vad gör man då? Jo, de länder som inte är en del av globaliseringen och som saknar allt vad fria marknader heter hamnar efter och då blir det på något underligt vis globaliseringens fel.

Nämnde jag att Dagens Nyheters anses vara en liberal tidning? Kan någon förklara för mig på vilket sätt? (Artikeln kommer dock från TT.)

Även HAX skriver om saken.

Andra bloggar om: , , , , , .