En studie från Pew Global Attitudes Project visar hur invånarna i de rika länderna i världen blir allt mer missnöjda med tillvaron samtidigt som den snabba rikedomsökningen i de fattigare delarna av världen gör människorna som bor där lyckliga:

The planet is a happier place these days, at least in many parts of the world where incomes are low and life is tough … but economies are improving. In particular, as economic growth has surged in much of Latin America, East Europe and Asia over the past five years, people are expressing greater satisfaction with their personal lives, family incomes and national conditions. The picture is considerably different in most advanced nations, where per capita GDP gains have been less robust and citizen satisfaction has changed little since 2002.

Det verkar som att lycka kommer från att få det bättre inte från att ha det bra.

Andra bloggar om: , , .

4 Thoughts on “Den lyckliga nya världen

 1. astrosmurf on 2007-8-12 at 16:15:50 said:

  Den rika världen får en hela tiden ökande andel bortskämda slynglar, uppenbarligen.

  “Any comfortable American who is cynical of progress — or the competent decency of modern civilization — hasn’t pondered how life was for our ancestors. Any day that cossacks haven’t burned your home should start out a happy one, overflowing with optimism.”

 2. Ja, jag tror att testerna visar att man bara jämför sig med en liten grupp runt sig själv — så länge man ligger bra till i den gruppen är man nöjd. Jämför med hur man på en arbetsplats jämför sin lön med sina kollegor på samma nivå, men inte bryr sig om att chefen har tre gånger så mycket. (Eller det kanske man bryr sig om på ett annat sätt, men det stör inte ens “lycka”.)

 3. Erik Starck on 2007-8-12 at 21:28:59 said:

  astrosmurf: Jo det är nog så att många tar rikedomen och välståndet för givet. Inte konstigt då att det även sprider sig en känsla av dåligt samvete när man får det för bra. “Förtjänar vi verkligen det här?” Jag tror mycket av klimatpaniken (å då syftar jag på debattklimatet (“klimatdebattklimatet”?), inte forskningen) kommer ur denna känsla.

  Ett annat exempel är när bina plötsligt började dö ut i USA. Jag fick nästan känslan av att det var folk som innerst inne ville att det skulle bero på mobilmaster eller vad det nu var. Att binas försvinnande förebådade Domedagen. “Nu händer det. Nu får vi vad förtjänar.” Fågelinfluensan likaså.

  Undrar om denna framstegsdepression är något som drabbar främst kristna samhällen. Vi är ju uppfostrade i tanken att överflöd är synd.

  Det kan också bero på att vi befinner oss i en övergångsfas mellan det postindustriella samhället och dess efterföljare. Många är vilsna.

  Simon: jo, avundssjuka är nog en stor källa till olycka.

 4. astrosmurf on 2007-8-16 at 18:11:02 said:

  Undrar om denna framstegsdepression är något som drabbar främst kristna samhällen. Vi är ju uppfostrade i tanken att överflöd är synd.

  Det finns olika kristna läror på ämnet. För Kalvinister och dylika som tror på predestination är ju ett gott utfall i detta livet ett tecken på att Gud gillar en och att man sannolikt kommer till Himlen(tm).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation