En videorecension av krypteringstjänsten Relakks genomförd av Sveriges svar på Cnet.com, Mjukvara.se:

Relakks krypterar alltså all trafik till och från din dator. Kostar 49kr/månad.

Man undrar om tjänster av denna typ kommer att förbli tillåtna även efter FRA-lagen genomförts. Att över huvud taget föra över information mellan två individer utan att det passerar genom en statlig server som kan avläsa informationen kan komma att bli förbjudet.

Har man inget att dölja så gör det inget att trafiken avlyssnas. Vill man inte detta betyder det att man har något att dölja.

Är det verkligen rätt väg att gå för samhället?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

28 Thoughts on “Relakks snart förbjudet?

 1. karin andersson on 2008-6-17 at 10:49:04 said:

  Jag skulle vilja påstå att det är ett osunt samhälle vi är på väg att skaffa oss. Viss övervakning, på vissa speciella platser, kan säkert vara bra, men att gå in och läsa mail m.m är inte rätt väg att gå!

 2. Lunkan on 2008-6-17 at 21:03:32 said:

  Vafan är detta? Om nånsin Relakks behövs så är det väl om FRA-lagen går igenom. Ledsen karin, men vafan snackar du om? Är du en medlem av skymmningspressen eller?

 3. serenity on 2008-6-18 at 22:03:30 said:

  Eh, jag ser då ingen i karins inlägg som tyder på att hon klagar på relakks *eller* antyder att detta är bra?

  Problemet är dock att så länge som relakks-servern står i sverige så är ju meningen ganska bortblåst. Fixar de en tjänst med servrar utomlands skaffar jag den direkt.

 4. Poängen med Relakks är ju att din information blir krypterad, hela vägen. Vilket betyder att ja, FRA kan säkert lyssna på Relakks server men då informationen är krypterad så kan de inte göra så mycket med den?
  Var länge sedan jag sysslade med krypterade protokoll och annat så var vänlig och rätta mig om jag har fel. =)

  Mvh, Rob.

 5. Florian on 2008-6-24 at 14:57:06 said:

  Här med server utrikes…och ännu säkrare pga av användning av “mixar”:
  http://anon.inf.tu-dresden.de/index_en.html

 6. sandis on 2008-6-30 at 22:11:17 said:

  Ja när FRA lagen kommer i kraft då blir det kryptering för hela slanten. Varför skall andra läsa vad jag skriver i mina mail. Idiotist!

 7. Annika Larsson on 2008-7-8 at 20:46:05 said:

  Så dåligt som inloggen på Relakks fungerar kan de lika väl lägga ned

 8. Erik Walfridsson on 2008-7-12 at 23:46:26 said:

  Men hur långt håller krypteringen då?
  Den 128-bitar kryptering som VPN-tunnlar brukar använda är inte den vassaste.

  FRA äger världens elfte snabbaste superdator(102,8 TFLOPS) och de har beställt en ännu snabbare. Ni kan ju gissa vad den används till…
  ..och det kalaset betalar VI med skattepengar.

  Det känns bra att veta va?

  Jag håller med Annika Larsson om Relakks stabilitet. Det är hopplöst att komma in just nu. Det minsta man kan begära är en redovisning av systemstatus på hemsidan så att man kan se om det finns kända driftstörningar och hur prognosen ser ut för att få igång det.

  Tack för tipsen om JAP Florian!!

  / Erik W

  PS
  En mycket stor dagens tistel till alla som har samvete ruttet nog för att arbeta för FRA och framför allt till fascistsvinen som drev igenom lagen. Inser ni att ni i praktiken har satt källskyddet ur funktion? Den fria pressens viktigaste redskap. Demokrati är tydligen inte viktigt längre. Jag kan inte låta bli att tänka på Ådalen 1931… Så mycket tror jag på Sveriges “demokrati”.
  DS

 9. FRA-lagens ökade möjligheter att stoppa brottslighet är bra i teorin. Men tanken förutsätter en seriös stat med frihet och rättstrygghet, som bara jagar riktiga brottslingar. Men nu är det ju inte så, staten jagar ju varenda människa som t.ex. kör bil fort. Polisen går till och med på folk som har stora muskler, eller är utmanande klädda. I det socialistiska Sverige är det snarast bättre ju mindre polisens makt blir, ironiskt nog.

 10. happy1 on 2008-8-8 at 15:04:21 said:

  hvordan kan jeg betale

 11. Rumpe on 2008-8-28 at 20:13:43 said:

  Due to a problem with SP1 for VISTA your VPN connection will no longer work. You need to uninstalled SP1 and the VPN connection works fine again. Now let’s see when Microsoft fix this bug and release a hotfix.

  hahahahahahaha… har varit uppe bra länge nu utan att nåt gjorts åt det…. relaxx är bluff!!!! :’-)

 12. novisad on 2008-11-5 at 22:50:08 said:

  linkad hit från relakks kul att se alla kæreleksførklaringar til denna tjænst
  prøva dold.se samma pris men den funkar(nu ivart fall)

 13. fredericia on 2008-11-22 at 16:34:30 said:

  Det kommer vel an på behov 🙂
  Terrorrister og andet skidt har et behov for at kommunikere al deres dårligdom, skal vi hjælpe med det? Andre bruger relakks fordi de ikke kan lide tanken om at nogen kan se deres email, er det et vigtigere behov? Underforstået, skal vi acceptere at kriminelle får lov at gøre som de vil, blot for at opfylde behovet hos en email-bruger som ikke helt forstår hvad det betyder!

 14. spion on 2008-11-23 at 15:41:02 said:

  SRALPM är något nytt som jag startar upp nu. Det är förkortning på “Surfares Rätt Att Läsa Politikers Mail” Detta måste ju vara helt lagligt här i sverige… Jag skall bara komma på vilken adress som mailen skall läggas ut på. Antingen idioterallihop.se eller tomtenissarnasparadis.se *ASG*

 15. Pingback: Framtidstanken - Accelererande förändring i en global ekonomi » Blog Archive » Socialdemokraterna vill förbjuda anonym åtkomst av nätet

 16. Vend1a on 2009-2-4 at 15:42:43 said:

  @Rumpe

  Quote:
  Due to a problem with SP1 for VISTA your VPN connection will no longer work. You need to uninstalled SP1 and the VPN connection works fine again. Now let’s see when Microsoft fix this bug and release a hotfix.

  hahahahahahaha… har varit uppe bra länge nu utan att nåt gjorts åt det…. relaxx är bluff!!!! :’-)

  By Rumpe on Aug 28, 2008
  /quote

  Det du klistrade in talar ju om för dig vart problemet ligger: i vista och inte Relakks. Stup***

  in plain english. It’s a MS issue.

  I det här problemet så gäller detta inte bara Relakks men samtliga anslutningar via vpn.

  Relakks har jag kört via flashbacks tjänst. Funkar klockrent. Det man kan känna är väl att hastighetsmässigt så kan det lagga ned men annars så har jag funderat och köra en script genom en router så att tjänster startas därigenom samt startar om när en viss mängd data har tagits emot iom att jag misstänker att det är just mängden data som gör att tjänsten börja knäppa sig.

  IAF den typen av vpn tjänst är en klockren lösning för vad staten o övriga utsätter befolkningen för.

  Peace

  V

 17. Roland on 2009-2-16 at 20:20:56 said:

  Övervakningen handlar inte om “terrorism” eller “kriminella” eftersom “kriget mot terrorismen” är en bluff. Allt är iscensatt av de egentliga makthavarna. Övervakningen handlar om en relativt liten grupp människor med samma etniska härkomst som håller på att tappa greppet/kontrollen över informationen som dom haft genom uppköp haft ensamrätt på sen hundra år tillbaks. Dom äger som många vet federal reserve och kontrollerar tv, radio, tidningar, bokförlag, skolväsende och regeringar genom betalda lakejer och ovetande medlöpare i alla västvärldens länder. Och vad är det som komma skall? Jo, samma etniska grupp låg bakom “ryska” revolutionen med 40000 av sin sort och byggde utrotningsläger, övervakning och ett system med angivare. Minst 60 miljoner etniskt europeiska Ryssar tog systemet dom byggde livet av enligt plan. När de Sovjetiska arkiven öppnades kunde vem som helst få veta detta och lögnerna om ww2 som vår “demokratiska” värdegrund vilar på. Det är vad allt handlar om… Så det är inte osannolikt att det är ett scenario som vi har framför oss – igen. Miljoner människor kommer klassas som “folkets fiender” för att de vet för mycket om deras lögner, bl.a all denna påhittade skuld som lagts på tyskarna. Något ska väl de hundratals FEMA camps användas till?

 18. Pingback: IPRED, tekniken och medborgarskapet « Skiften

 19. Liv on 2009-3-25 at 09:49:46 said:

  “Har man inget att dölja så gör det inget att trafiken avlyssnas. Vill man inte detta betyder det att man har något att dölja”

  Med andra ord, alla som räds förföljning, bör förföljas? Man behöver aldrig en anledning till ett privatliv, det behöver inte rättfärdigas.

 20. kaveh on 2009-3-25 at 11:51:54 said:

  @serenity ,

  “Problemet är dock att så länge som relakks-servern står i sverige så är ju meningen ganska bortblåst. Fixar de en tjänst med servrar utomlands skaffar jag den direkt.”

  Var har du fått informationen att Relakks servrar ligger inom sverige?

 21. gus on 2009-4-1 at 19:25:50 said:

  lagen e lyckad för alla som vill vara anonyma, det kommer säkert idiotsäkra krypteringsservrar som kommer väl till pass för dom verkliga skurkarna, hur ska då myndigheterna kunna komma åt dom då?
  tex terrorister, grupperingar som är hot mot samhället.. tror att det här har bara skapat upplysning åt grupperna att skydda sig. nu vet väl alla att dom e “avlyssnade”
  tacksamt att lagen som bet sig i svansen kom!!!
  Tokjävlar kan jag tycka för nu kan dom inte ens lura ut dom verkliga brottslingarna i ljuset längre!!
  tror att det kommer att bli ett kaos av allt detta.

 22. Klibb on 2009-4-2 at 00:13:41 said:

  Vill bara poängtera att för att förbjuda Relakks tjänst, och andra VPN-tjänster så måste man förbjuda själva tekniken “VPN”. Det är inte så lätt då det är mängder av företag som använder sig av det, och programmet finns inbyggt i alla operativsystem idag.

  Skulle VPN trots allt förbjudas i Sverige finns det mängder av tjänster utomlands till samma pris, som dessutom är säkrare.

 23. normalkalle on 2009-4-3 at 22:48:33 said:

  Jävla gestapo fasoner dem tror dem kan fan göra vad som helst med folk snart..detta slutar fan i krig !!! vi borde fan ta tillbaka kontroll över skitet och makten åter till folket det är det enda som hjälper… dem har kränkt våra rättigheter dem ska ge fan i läsa våra mail och privat liv genom hacka in på folks datorer FY FAN jag ska aldrig mer köpa något nu ska fan satsa hela mitt liv på fan knäcka skitet.
  !! dem som tycker det är okej att fra etc får ha makten helt i sina händer och betala med skattepengar sina jävla hyperdatorer och idiot folk som sitter där och är dyra snart har dem bonusar dem jävlarna åsså..istället kunde dem skänkt dem pengarna till fattigt folk ..men istället sätter dem dit dig svensson för att det ska se skrämmande ut ..fan dem skiter i oss HAR NI INTE FATTAT DET FOLK ! VAKNA!

 24. Dreath on 2009-4-8 at 02:29:26 said:

  ok så här funkar det

  do logar in på deras server med upgifter du fyller i eller hittar på sedan om någon myndighet vill ha den så ja vist så ger dom den til dom vilket inte spelar någon roll när den e påhittad och dom vet inte själva ens vilken som äger deras konto du skapar du betalar i för väg vilket betyder att dom inte behöver lagra någon informasion vilket gör det rätt svårt att fälla dig i en dom typ för fildelning. det går säkert men e i alla fall mycket säkrare om man nu vill fildela själv shopar jag mina skivor och filmer så klart

 25. mike on 2009-4-15 at 00:04:11 said:

  Det här med FRA och IPRED är att likställa med en total avlyssning av alla privata telefoner. Avlyssning av alla bostäder och kontroll av all snigelpost, ifrån vykort till paket.

  Man får väl sitta ute i skogen och tänka till varann om ingen ska höra vad man säger

 26. KrissDaBlizz on 2009-4-16 at 19:23:16 said:

  Vill bara säga att Relakks funkar klockrent..! Just nu går det lite slött men det förklarar dem ju varför på hemsidan..!
  Jag kör relakks på min server som står å tankar vilken jag styr med remote desktop från laptopen, perfekt med både “pirat-ip” och mitt vanliga ip på “samma” burk..!!
  Ipred är förövrigt det största skämtet någongsin…

  Ciao

 27. Pingback: » IPRED, Relakks och internettrafiken Framtidstanken - Accelererande förändring i en global ekonomi

 28. Enligt Relakks själv så likställs Relakks med en vanlig ISP.

  Så varför förbjuda Relakks, när det bara är att kräva ut loggar från dom?
  Jag har skrivit mer om detta på min blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation