Drömmen är över. Många liberala väljare har satt sitt hopp till Centerpartiet att driva en modern liberalism i Riksdagen. Så har det inte blivit. Maud Olofssons insatser som Näringslivsminister går att sammanfatta på en tumnagel och FRA-lagens dramatik visar att det mest var tomma ord bakom frontfigurernas fasad.

Det är svårt att säga hur många väljare sammanbrottet kommer att kosta alliansen. Det är möjligt att det är en nischad fråga som den breda massan inte bryr sig så mycket om. Jag tror dock att Peter Wennblad är inne på rätt spår när han skriver:

Av reaktionerna mot Federley att döma har Alliansen på bara ett par dygn förlorat sannolikt tusentals potentiella pratare i valrörelsen 2010. Ja, många av dem kanske till och med kommer välja att istället prata för den andra sidan.

Istället för orangea tröjor i folkvimlet får Alliansen förlita sig på avlönade trotjänare som på sin höjd rör sig ett par meter från valstugan. Så säljs inga produkter. Och så vinns inga val.

Så, vad händer nu? All negativ energi bland liberala väljare kan komma att kanaliseras någonstans. Ett nytt parti? Tja, eller varför inte en take-over av ett av de etablerade partierna?

Det talas hela tiden om de sjunkande medlemssiffrorna för partierna. Hur svaga är egentligen partierna? Hur många personer behövs för att “ta över” ett av de tre små partierna på högerkanten?

(fp) har drygt 18000 medlemmar.

Att bygga upp ett nytt politiskt varumärke är betydligt svårare än att samla ihop tillräckligt med folk för att tippa över t.ex. (fp) till något som lever upp till deras efternamn.

Borde räcka med “bara” 10-15000 personer som medlemmar och en handfull som drivande.

Att med kraft ta över ett etablerat parti. Är det så man räddar liberalismen i Sverige?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 Thoughts on “Alliansen är körd – vad händer nu?

  1. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Striden fortsätter: Bananrepublikfest den 2 juli

  2. Pingback: Feghet, hyckleri och svek rättfärdigar inte hot « WitchBitch

  3. Pingback: Besviken » Teflonminne

  4. Jag är med! Tillsammans är vi iaf två!

  5. Och jag blir passiv medlem och lovar att rösta på er två.:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation