Innovation tar aldrig slut

Fascinerande hur en urgammal uppfinning som flaskan fortfarande kan vidareutvecklas, åtminstone så länge det finns människor som Anna Axelson, 15.

– Vanliga flaskor är jättesvåra att fylla på, de får inte plats mellan kranen och botten i små handfat. Alla står och krånglar och försöker skvätta i vatten med händerna.
Så du fick en snilleblixt?
– Ja, jag tänkte att man borde kunna fylla flaskan från sidan.

När det gäller kreativt tänkande kan idéer som denna utlösa en explosion av nya smarta lösningar. Det är som om det finns en blockering i den kreativa processen som förhindrar en från att tänka nytt, tills någon ger ett exempel på hur man skulle kunna göra. Helt plötsligt börjar man se massor av nya lösningar.

För att leda in hjärnan på nya spår kan man försöka föreställa sig helt bakvända sätt att göra saker och ting på. Ett klassiskt exempel är företaget som tillverkar flygplan och försökte tänka ut alla möjliga fördelar som skulle kunna finnas med att landa flygplanen upp och ned.

Detta låter ju helt tokigt. Inte kan man väl landa ett flygplan upp och ned?

Nej, men det finns faktiskt en del saker som skulle fungera bättre, t.ex. får piloterna en betydligt bättre vy över landningsbanan. Denna insikt ska enligt legenden ha slutat med att vissa flygplansmodeller ritades om så att piloterna kunde se bättre.

Så, kör man fast i ett problem, prova med att vända upp och ned på världen och se vad som händer. Ibland kanske det räcker med ett kvarts varv, som i Anna Axelsons fall.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Innovation tar aldrig slut”

  1. Profilbild för Simon

    Annars lär det vara så med fönstren i cockpit, att piloterna i princip aldrig använder dem, och att det har föreslagits att använda denna viktiga yta till navigeringsinstrument, men att det anses psykologiskt viktigt (för passagerarna) att det finns verkliga fönster för piloterna att se ut genom…

    Men flaskuppfinningen var riktigt bra tyckte jag. Kaxigt.

  2. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    Jo, men fyller inte piloterna själva samma funktion. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *