Flygande bilar, robotar och virtuella världar: en resa i framtiden

Den flygande bilen är den klassiska framtidsvisionen. Innan vi har flygande bilar så är helt enkelt inte framtiden riktigt här ännu.
Det är inte det att de inte går att bygga, det finns de som försöker, problemet är snarare hur priset, säkerheten och enkelheten (användarvänligheten) når en kritisk massa som möjliggör masskonsumtion.

Den här frågan kan man utvidga: hur ser resande ut som är billigt, säkert och enkelt? Något som är betydligt bättre än dagens alla alternativ?
Förr att uppnå ett lägre pris och högre säkerhet reser vi idag i grupp. Hur trevligt detta är vet alla som någonsin hamnat bredvid toalettdörren i ett flygplan.

Nej, resande går att göra bättre (samt inte minst mer miljövänligt). Tänk dig istället en farkost där du bara behöver mata in destinationen, sedan blir du förd i lugn och ro och utan stressiga checkin-kontroller, minimala säten eller mat som smakar plast till den plats dit du vill färdas. Luta dig tillbaka, läs dina RSS-flöden i lugn och ro och invänta ankomsten. Det skulle kunna vara som en taxi, fast du kan åka till vilken plats som helst på jorden.

Det skulle vara det optimala personliga resandet.

Eller skulle det?

Själva resan är i sig ett nödvändigt ont. Visst finns det ett romantiskt drag i att färdas över vidderna, men för det mesta är det destinationen som är målet med resan och inte resan i sig. Tänk om det istället gick att besöka en plats utan att resa dit. Hur skulle det gå till?

Jo, man skulle kunna utrusta en fjärrstyrd robot med sensorer som överför alla sinnesintryck via internet och som reagerar på kommandon i realtid. Det skulle kunna vara som att gå under plåt-skinnet i en Asimo och se, känna, lukta och höra världen ur dess synvinkel. Det skulle kunna finnas fjärr-robotar i alla de större städerna runt omkring i världen som det gick att hyra in sig i under en viss tid.

Telefonen, denna 1800-talsuppfinning, kan sägas vara en primitiv föregångare. Genom att betala pengar till en operatör kan du förlänga dina öron till andra platser på jordklotet. I moderna varianter skickas även rörliga bilder med. I takt med att bandbredd och beräkningskapacitet förbättras kommer upplevelsen bli allt bättre och allt mer lik att faktiskt vara där.

Ytterligare en fråga att ställa sig är om man behöver flytta sina sinnesintryck över huvud taget. Om det går att överföra sinnesintryck av sådan kvalitet att det upplevs som att vara på plats, då kan det också gå att simulera sinnesintryck och skapa upplevelsen av en plats. Redan existerande virtuella världar, som Second Life eller Project Entropia, är exempel på denna form av resande men de har en bit kvar innan de upplevs som (tillräckligt) verkliga.

Alla dessa tre former av resande: den personliga, globala taxi-farkosten, de fjärr-kontrollerade sinnesrobotarna och de virtuella platserna finns det redan fragment av utvecklat och tillgängligt på marknaden. Det intressanta är att den första, vidareutecklingen av den flygande bilen, förmodligen är den som har längst tid kvar innan den finns tillgänglig på marknaden.

Jag skulle inte bli förvånad om fjärrstyrda robotar blir en vanlig syn på vissa arbetsplatser (sjukhus t.ex.) inom ett par år för att sedan sprida sig ut till konsumentmarknaden. När får vi se Asimo-avkommor springa omkring på Stockholms gator? Kanske inte är långt borta (jag ser framför mig en intressant juridisk debatt när den första fjärrstyrda Asimo-roboten blir tagen på bar gärning med något fuffens).

Den virtuella världen är på många sätt redan här. Sverige har en ambassad på en virtuell plats och företag börjar använda Second Life som arbetsplats. Här handlar det snarare om att tekniken ska förfinas än att den ska komma ut på marknaden. Det virtuella resandet är redan här.

Det kommer att ta lång tid innan dessa båda utvecklingar verkligen kan ersätta att fysiskt förflytta sig. Tor Nörretranders skrev om detta i sin bok om internet från 1998: Platsen som inte finns. Att vandra på en gata i en stad i ett främmande land är en helhetsupplevelse som är svår att simulera. Men, den flygande bilen som tar oss dit får vi vänta på.

Framtiden har inte riktigt kommit än.

Uppdaterat: ett paper om Towards Full-Body Haptic Feedback: The Design and
Deployment of a Spatialized Vibrotactile Feedback System
för den som har lite att göra i sommarvärmen.

This paper presents work we have done on the design and implementation of an untethered system to deliver haptic cues for use in immersive virtual environments through a body-worn garment.

Andra bloggar om: , , , , , , , , .


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Flygande bilar, robotar och virtuella världar: en resa i framtiden”

  1. Profilbild för Andreas
    Andreas

    I sin bok Media tala Marchall McLuhan om medier och da i ett generella termer. Poangen med telefonen enligt McLuhan ar inte att vi kan prata med andra i sig utan hur det forandrar varan syn pa var omvarld att vi kan tala med folk pa andra sidan jorden. Den effekt som en teknik har pa varan varldsbild ar budskapet, ”The media is the message”.

    Vad far det for effekter pa koncept som nationalstaten att avstand och granser inte lange ar nagot problem. Nya innovationer kan vara intressanta i sig, men jag tror som McLuhan att det ar effekten pa var varldaskadning som ar det stora.

  2. Profilbild för niklas
    niklas

    jag tror inte det blir i verklighet utan det blir i verklighet om minst 500 år framåt tekniken utvecklar ju bilar minska rull mostånd o luft mostond mm sedan börjar bilar lättare i högre farter till sist börjar bilar sväva sedan bli högre o högre tillsist börjar bilar flyga ca 1 meter sedan högre o högre tillsist bli rymd skepp om ca 10 000 år framåt

  3. […] kostnad i tid, komfort och energi som kommer att avgöra stadens omfång. Vi som väntar på den flygande bilen har fått vänta […]

  4. Profilbild för niklas
    niklas

    jag vet inte om det är utveckling mot att bilar kan flyga i framtiden men jag tror kanske bilar kommer att kunna flyga bara en kort bit typ några meter höjd och några meter framåt bara vid tex väg avstäng ning och sånt som är vid nöd fall sedan köra som vanligt så tror jag det blir bilar kan kanska bara få alla 4 hjul i luften bara vid bil repweration och som sedan sänka med fäll bara pall bockar som den bara blåsa upp bara fran hjul sedan fälla ut de båda fram pall bockar för att tex byta ola och olje filter sedan efter arbete så lyfter man upp fram hjulen o fälla in o sänka igen så är bilen klart att köra som vanligt såna grejer blir med bilar i fram tiden tror jag så men itror inte flyga långt som ett flyg plan eller helihopter så blir aldrig kanske bara för att få loss från platsen som bilen fastnar tex för mycket snö eller sånt som bilen har extra utrustning så man kan sväva bara i kort sträcka typ några meter sedan köra på vägen som vanligt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *