Disruptiva tidpunkter

Om man har två olika trendlinjer i tiden och den ena trendlinjen förändras snabbare än den andra kommer de någon gång att mötas (förutsatt att den snabbare trendkurvan börjar på en lägre punkt än den andra). Exempel på en sådan trendkurva kan vara kostnaden för att outsourca tillverkning jämfört med att behålla den i Sverige. En annan kan vara datorers förmåga att spela schack jämfört med en människas. Dessa kurvor möttes 1997 när IBMs dator Deep Blue besegrade världens bästa (mänskliga) schackspelare.

Tidpunkten då dessa kurvor möts kan man kalla en disruptiv tidpunkt.

Den är dispruptiv därför att den förändrar något som varit en grundläggande förutsättning tidigare. Den ändrar spelreglerna.

Det är spännande att följa olika trendkurvor och försöka luska ut när de möts och resulterar i en disruptiv tidpunkt. Det är rätt gott om sådana i den tid av accelererande förändring vi lever i och jag tror att trendkurvor passerar varandra nästan dagligen numera.

Ett exempel på två kurvor som snart möts kan vara när människor med konstgorda ben springer snabbare än människor med ”naturliga” ben. Personen som kan uppnå denna disruptiva tidpunkt heter Oscar Pistorious. Tidningen Wired skrev om honom för ett tag sedan.

Is he an engineering marvel — or just one hell of a sprinter?

Sydsvenskan skriver också om honom (eller ”skriver”, det är ett webb-TV inslag) om hur Oscar satsar på att delta i OS 2012. Ja, alltså, det riktiga OS:et. Med riktiga atleter i. Vad det nu betyder.

När det går att göra konstgjorda kroppsdelar som presterar bättre än de naturliga har en disruptiv tidpunkt inträffat. Modern idrott handlar redan till stor del om ingenjörskonst och vetenskap. Hur man optimerar sina kosttillskott och sin utrustning perfekt samtidigt som man undviker att gå över gränsen mot doping och ”fusk”. Eller uttryckt annorlunda: gränsen mellan naturligt mänskligt och konstgjort icke-mänskligt.

Gränsen mellan människa – eller maskin.

Oscar Pistorious kommer inte att vara den sista atlet som får oss att ställa frågan om vart den gränsen egentligen går.

Nedan ett inslag från en brittisk TV-kanal om Oscar:

Lyssna särskilt på vilka ord och uttryck hans kritiker använder. Uttryck som ”not human”. Enligt vem?

Andra bloggar om: , , , , , , .


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *