2008: den personliga integritetens uppvaknande?

Aftonbladets mailsystem har tydligen blivit hackat, något som ännu inte uppmärksammats på tidningens hemsida… inte nyhetsvärdigt, eller?

Jag har länge undrat hur lång tid det dröjer innan t.ex. Facebook hackas, förmodligen är det redan gjort – systemet är buggigt som bara den och borde ha flera säkerhetshål. De brittiska myndigheternas klanterier med personuppgifter för miljontals brittiska medborgare visar att information behöver inte ligga uppkopplat för att kunna utgöra ett säkerhetsproblem. I det fallet rör det sig om ett par CD-skivor som kommit bort.

SAPNet-skandalen är ytterligare ett exempel. Man undrar hur många sådana skandaler som krävs innan ”vanligt folk” börjar inse att även deras personliga information kan kommas åt av obehöriga. Kanske är 2008 året då frågan om personlig integritet lyfts upp ett par snäpp på dagordningen. Är det t.ex. en så himla bra idé att avlyssna all svensk internettrafik och lagra den på ett ställe?

Attacken mot Aftonbladet har träffat journalistiken och media rakt i hjärtat. Var säker på att varenda journalist i hela Sverige just i detta nu byter lösenord på sin email och oroligt letar genom sin skickade mail-lista för att se om någon skickat något från deras konto.

Det här kommer att ge kraftiga svallvågor som politiska uppstickare (läs: Piratpartiet) borde kunna surfa på. Fortsättning lär följa.

Infontology kommenterar liksom Mindpark.

Uppdaterat: säkerhetsexperten Per Hellqvist skriver bra och fortlöpande på sin blogg:

Vad som också är intressant är att när detta skrivs runt 1.30 på torsdagsmorgonen har vare sig Aftonbladet, Expressen, SvD eller DN någon nyhet om detta. IDG och Sydsvenskan har det. Ironiskt nog toppar IDG idag webben med en nyhet med titeln “Dålig idé att hålla tyst om IT-incidenter“.

Det är inget snack om saken. Detta intrång är mycket allvarligt. Det gör att man inte känner någon större tilltro till medias förmåga att upprätthålla det grundlagsskyddade källskyddet (1 kap 1 § och 3 kap 3-5 §§). Det som torde oroa många tipslämnare nu är ifall någon kopierat e-post och sitter och går igenom den. Det kan sluta illa för många. Det är en sak att ta sig in i system, men att sätta oskyldiga personer i fara är inte ok.

Ja, man undrar onekligen vad som diskuteras på de större nyhetsredaktionerna runt om i landet för tillfället.

Uppdaterat 2: Per Gudmundsson skriver om saken:

Hackerattacken mot Aftonbladet är sannolikt mycket allvarligare än som först anats.

Ja, och det faktum att hela grejen uppenbarligen tystas ned av de större tidningarna gör att man blir ännu mer misstänksam och anar en viss panikslagen rädsla bakom tystnaden.

Som sagt, den här historien kommer att ge svallvågor som varar länge.

Uppdaterat 3: Joakim Lundblad skriver också och Oscar Swartz kommenterar. Wille Faler har också skrivit.

Om ni missat det har det nu också spridits inloggningsuppgifter för Aftonbladets annonsörer.

Uppdaterat 4: Aftonbladet vill bjuda hackarna på kaffe, lite spekulationer kring varför Expressen inte publicerar något och Lundblad d.y. igen i ett bra inlägg om ”elitmedias” utmaningar när centraliseringens struktur spricker.

Uppdaterat 5: Jimmy Wilhelmsson fyller på:

Anledningen till att det inte skrivits spaltmeter om incidenten, mer än på www.idg.se är ganska enkel. Det är helt enkelt ingen nyhet.

Åtminstone ingen nyhet någon chedredaktör med sinnena i behåll vill nysta vidare i. För tankegångarna på varje svensk redaktion under nyår var inte – det här måste vi gräva vidare i! De var snarare – Kan samma sak hända oss? Och så drar man öronen åt sig och tittar på istället för att göra sitt jobb.

Jepp, ett par hackare har med rädsla som medel styrt vad tidningarna ska skriva om.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”2008: den personliga integritetens uppvaknande?”

  1. […] genom gamla poster på bloggen och hittar den här som skrevs i januari i år hade titeln “2008: den personliga integritetens […]

  2. […] knappast ledtrådar, inte minst dataintrångsskandalen under valrörelsen eller för den delen intrången i Aftonbladets annonssystem i januari i år. Då avslöjades lösenord som också fungerade för […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *